Spring til indhold

Min opstilling af aktier

T

microsoftlogo

Microsoft Corporation

30,4%

The Coca-Cola Company

14,3%

Warner Bros. Discovery

Warner Bros. Discovery

12,9 %

iShares

iShares Core S&P 500

13,1%

Xact

Xact OMX C25

10,3 %

Ovenstående viser et udsnit af positionerne i Mikkel Skippers portefølje. Balancen er 50/45 mellem indeksfonde og aktier. Mindst 5% står i rede penge.

Undgå skakmat

Statistikken i skak siger at den der laver det første træk (hvid) vinder i 52-56% af tilfældene. Inden for aktier findes der lignende statistikker, men ofte glemmer man at historiske afkast ikke er en forudsigelse af fremtidige afkast.

I 1989 sprang boblen i Japan, hvor Nikkei 225 indekset faldt i det som skulle vise sig at være ”årtiers lang dødsspiral”. Nikkei 225 nåede først bunden i 2009, altså 20 år senere, hvor det havde tabt mere end 80% af værdien. Hvis du på dette tidspunkt ejede en indeksfond, havde du så forudset at Japan først gik i breakeven efter samlet 40 år?

Investering er ikke nemme penge. Det er måske nemt at forudsige en ny industri ser lovende ud, men langt sværere at forudsige, hvilke konkrete virksomheder, der vil klare sig bedst. Et af de bedste skoleeksempler er da hestevognen blev erstattet af bilen (i nyere tid da internettet erstattede brevet eller når vindmøller erstatter kul og elektricitet erstatter benzin).

Warren Buffett har pointeret at i 1903 startede omkring 2.000 virksomheder i bilindustrien, men kun en håndfuld findes i dag, selvom bilen ændrede samfundet for altid. I sig selv en spektakulær observation. Et godt tip er kun at investerer i virksomheder, der skaber værdi eller vækst og som du forstår, hvad laver.