Spring til indhold
Brevkassen Lynch vs. Buffett: Bør dit afkast slå markedet?

Lynch vs. Buffett: Bør dit afkast slå markedet?

I et kort interview med en Boston-baseret podcast, sagde den 77-årige legende Peter Lynch at investorerne ”missede toget” ved at gå over til passiv investering.

Dette har medført et hav af overskrifter, fordi Warren Buffett har anbefalet passive indeksfonde til investorer, men umiddelbart er de to udsagn ikke modsatrettede.

Peter Lynch, der selv har leveret et årligt afkast på 29,2% fra 1977 til 1990 – dobbelt op af det amerikanske ledende S&P 500 indeks – henviste til en række aktive topforvaltere.

Peter Lynchs eksempel med Fidelity og andre top-porteføljeforvaltere er korrekt. De slår markedet og leverer betragteligt højere afkast. Uden at nævne Warren Buffett kan man sige at Berkshire Hathaway, ligeledes er et eksempel på aktiv porteføljeforvaltning, der slår markedet.

Warren Buffett udtalte sig i forhold til at professionelle forvaltere på Wall Street, der tager høje omkostninger og leverer et afkast, som er lavere end passive indeksfonde. Dette er også korrekt.

John Bogle, mesterhjernen bag verdens første indeksfond, estimerede at chancen for at møde en porteføljeforvalter, der kan slå den passive indeksfond i en periode på 10 år, kun er 9%.

Peter Lynch og Warren Buffett er de to største investorer igennem tiden med akkumulerede afkast på hhv. 2800% og 2200% i perioden 1977 til 1990.