Spring til indhold
Briefing Korte nyheder Berlingske Business aktier: »Brugte forkerte eksperter«

Berlingske Business aktier: »Brugte forkerte eksperter«

Berlingske Business brugte i deres artikel “forkerte eksperter” i aktier. De to ansatte hos CBS Jesper Rangvid og Henrik Ramlau-Hansen ved noget om makroøkonomi og pension – men de ved ikke specielt noget om aktier. Hvordan kan de så kritisere ATPs aktier?

Berlingske Business aktier »blev tippet«

Tilbage den 4. januar 2023 indsendte Mikkel Skipper et læserbrev til Berlingske. Dette var en reaktion på reportagen om at ATP “skal passe på en formue på 700 milliarder – de fleste af dem ved ikke et klap om investering”.

Læserbrevet blev dog ikke bragt. I stedet satsede Berlingske på de to CBS-eksperter, hvilket stiller kritikken af ATP på et særdeles skrøbeligt fundament. På CBS undervises der ikke i aktier som fag. De to CBS-ansatte, har ikke udgivet en bog om aktier.

CBS-ansatte ved selvfølgelig noget om makroøkonomi og strukturer. Disse ting er bare meget lidt relevant for investorer i aktier. Man kan spørge sig selv om de to CBS-ansatte og Berlingske-eksperter “ved et klap om investering” for nu at bruge erhvervsredaktør Thomas Bernts eget udtryk.

Kan ikke nævne milliardær akademiker

Man bør bemærke at kritikken fra de to CBS-ansatte kommer efter at ATP har haft et før-skat tab på 73 milliarder kroner i 2022. Økonomi kan forklares bagud, men det er fremtiden – som ingen af os kender – der tæller afkastmæssigt.

Jesper Rangvid siger til Berlingske at deres “analyse viser, at ATP simpelthen har klaret sig for dårligt de seneste ti år”. I Jesper Rangvid og Henrik Ramlau-Hansens forslag skal ATP øge andelen af aktier fra 20% til 80% af formuen. 15 år før den enkeltes pensionsalder mindskes risikoen ved at flytte formue til lav risiko f.eks. sikre obligationer.

Ifølge økonomisk teori har forskellige aktivklasser forskellig risiko. Det er dog ikke ligefrem banebrydende at flytte aktier til obligationer 15 år før pengene skal bruges. Forslaget sikrer heller ikke at de 80% af formuen i aktier, der er investeret i størstedelen af tiden, forvaltes bedre eller mere effektivt end hvad en borger i Danmark ville kunne opnå på egen hånd. Spørgsmålet er derved, hvordan ATP godtgører deres høje lønninger.

Jesper Rangvid og Henrik Ramlau-Hansen er akademikere. Selvom jeg har studeret aktier i årevis, så kan jeg ikke nævne en eneste akademiker, der er blevet milliardær på at investere i aktier. Dette er blevet en kamp mellem akademikere hos CBS og ATP – den er irrelevant for os andre.

Mikkel Skipper.

Berlingske er blevet foreholdt kritikken og svaret er gengivet her.