Spring til indhold
Briefing Korte nyheder Hvordan bliver Danmarks største kapitalforvalter en god investor?

Hvordan bliver Danmarks største kapitalforvalter en god investor?

Thomas Bernt Henriksen beskriver i artiklen ”De skal passe på en formue på 700 milliarder – de fleste af dem ved ikke et klap om investering” at kun 23% af bestyrelsen ved noget om investering. 

Debatten er opstået som en føljeton på 14 år med lave renter, lav inflation og fest på aktiemarkedet – det længste uafbrudte opsving i nyere tid. Ikke overraskende stoppede festen efter økonomien viste svaghedstegn i 2021. Og i 2022 skete så det alle forventede at aktiemarkedet faldt kraftigt. 

ATPs enorme tab på investeringer i 2022 er ikke kun en henstilling til at politikerne handlede ”spekulativt og kortsigtet, uden rettidig omhu” i 2021, da ATPs lov blev ændret af ren og skær grådighed. Politikerne troede som amatørerinvestorer på eventyret om at aktiemarkedet er et pengetræ.

Spørgsmålet er naturligvis hvordan investeringserfaring kan bidrage til ATP. Professionelle investorer klarer det nemlig ikke nødvendigvis bedre, tag bare på Catie Wood, bestyrer af ARK Capitals enorme nedtur, som eksempel. 

ATP burde derimod invitere Warren Buffett som foredragsholder inden for investeringsledelse. Berkshire Hathaway forvalter en gigantformue med historisk gode resultater. Hvis Warren Buffett afslår, så er Danmarks eneste hån at erstatte ATP med en computer, der langt billigere og mere effektivt, kan levere markedsafkastet.