Spring til indhold
Briefing Markedskommentar Er det nu man skal købe Tesla aktier?

Er det nu man skal købe Tesla aktier?

Det er ikke kun Tesla aktier, der kan gå et spændende vækstmarked i møde, men også de vigtige leverandører af infrastruktur, for eksempelvis ladestandere. I den forbindelse, har jeg længe gerne ville kigge nærmere på om forretningen Tesla er en god investering.

Markedet for elbiler

Udmøntningen af den grønne omstilling, ser ud til at stå på to ben: Produktion og aftagning af grøn strøm. Elbilen har muligvis formået det S-toget aldrig kunne: At gøre den grønne omstilling til noget lækkert.

Elbilen kan konkretisere hr. og fru. Danmarks bidrag til den grønne omstilling som koncept. Perceptionen af en elbil er dog ikke længere en luksus mærkevare reserveret til velhavere, efter at de klassiske fabrikanter af benzinbiler er begyndt at introducerer elbiler på markedet, der henvender sig til vidt forskellige segmenter.

Hvor placerer dette Tesla? Hvis du har læst Den sidste procent vil du allerede nu have identificeret Tesla som værende i introduktionsfasen. Året 2021, kunne dog meget vel være startskuddet for flerårig vækstfase, hvor markedet frem mod 2030 skal sortere vinderne fra taberne.

Inden for benzinbiler blev der aldrig fundet en egentlig markedsleder. Tværtimod minder bilproducenter om “metalbøjerne” fra Boeing, der producerede fly, men stoppede med at være innovative.

En række potentielle elbiler, heriblandt Apples, rygtes først at se dagens lys i 2026. Noget kunne tyde på at vinderen af profitten ved elbilkapløbet, kan være den, som skaber sig en niche, ved at sælge en livsstil til forbrugerne. Noget også Tesla indtil videre lykkedes med, men som markedet segmenteres yderligere midtvejs til 2030, kan konkurrencen blive hård for producenter udelukkende positioneret som metalbøjere.

Før du køber Tesla aktier

Set fra min stol har Tesla kun leveret ét solidt regnskab, nemlig 2021. Af de øvrige fem seneste årsregnskaber udviste kun 2020 et positivt nettoresultat. Dette giver en imponerende omsætningsvækst på over 35% på årsbasis og fordobling af virksomheden lidt over hvert andet år.

Tesla aktien er afhængig af at den positive 2021-udvikling fortsætter fremadrettet i Tesla virksomheden. Tilbagegang i virksomheden vil være fatal for kursen, der nærmere holdes oppe af forventninger til fremtidens kurs end af realiteterne i virksomheden.

Som et gennemsnit over de seneste fem år har Tesla kun leveret en overskudsgrad på 1,68% og har desuden en høj gearing på over 3. En gennemsnitlig forrentning af egenkapitalen på 3,5% bør ikke være tilfredsstillende for nogen investorer.

For mig er det for tidligt at investere i Tesla nu – værdien står meget simpelt på et usikkert grundlag. Jeg vil hellere dække mig ind regnskabsmæssigt og vente med at investere til 2026. En initial kursstigning er en lille pris at betale for at få en sikker vinder på længere sigt.