Spring til indhold
Briefing Markedskommentar Tobi børneopsparing: Bedre end alternativerne?

Tobi børneopsparing: Bedre end alternativerne?

Børneopsparing er en god idé, men er bankernes løsning, Nordnet eller Tobi er for dig? Læs analysen i denne artikel.

Tobi er ikke omfattet af samme lov som bankernes børneopsparing er, men skal sammenlignes med et privat depot oprettet i barnets navn. I dette depot kan du investere i indeksfonde/ETF’er, men kun hvis de beskattes som kapitalindkomst for at gøre brug af barnets frikort.

Tobi vs. Nordnet

CEO Jacob Munk-Stander oplyser at Tobis omkostning (ÅOP) er 1,25%. Dette forudsætter at man vælger en af de indeksfonde som Tobi anbefaler, der udgør mellem 0,48% og 0,65% af de ÅOP. Der er således ikke handels- og vekselomkostninger hos Tobi.

Til sammenligning tilbyder Nordnet et depot til mindreårige uden depotomkostninger. Du betaler ikke købskurtage, hvis du investerer minimum 500 kr. om måneden i ETF’er med funktionen “månedsopsparing”. Tilbage er kun en vekselomkostning på 0,15% ved køb i euro. Bemærk, at du kan slette månedsopsparingen uden at aktierne sælges, når du ikke vil købe flere aktier.

Hvilken børneopsparing er bedst?

Hvis du vælger “at gøre det selv” hos Tobi eller Nordnet, så er den bedste børneopsparing den billigste. Du ønsker at maksimere rentes-rente-effekten og din gevinst. Hvis du vælger bankernes børneopsparing er alle afkast skattefrie, dog kan bankerne opkræve andre løbende gebyrer.

Hvis du investerer 10.000 kr. over 21 år (til en markedsrente 7% på årsbasis), ser resultatet således ud:

  • Tobi giver et afkast på 23.253 kr. med en ÅOP på 1,25%.
  • Nordnet giver et afkast på 31.351 kr. med en ETF(*) til 0,07% + vekselomk. på 0,15%.
  • Mérafkastet er +8.098 kr. ved at gøre det selv hos Nordnet.

*Vanguard S&P 500 UCITS ETF (VUSA.DE) handles i Euro og beskattes pt. som kapitalindkomst. Skatten afregnes årligt. Hvis en indeksfond/ETF optræder på “Skats positivliste” kan du som udgangspunkt ikke benytte den hos Tobi eller Nordnet, da den beskattes som aktieindkomst.

Hvis du ikke ved hvordan du finder potentielle indeksfonde, så er det nemt at spørge banken pr. e-mail. Bed om navn og “ticker” (den unikke kode) på indeksfonde, der er beskattet som kapitalindkomst og lever op til dine søgekriterier. Som søgekriterie bør du som minimum vide om indeksfonden skal afspejle det danske marked, amerikanske marked eller verdensmarkedet.

Hvad med risiko?

Når du investerer en børneopsparing, så er der ligesom i livet ingen garantier. En indeksfond giver et afkast svarende til gennemsnittet af det marked den afspejler, både når markedet går op og går ned. Derfor er risikoen den samme på de finansielle platforme i denne artikel, hvis du vælger den samme indeksfond.

Ifølge Jacob Munk-Stander er mere end 50% af indeståender på børneopsparingskonti ikke investeret. De fleste forældre får ikke hjælp til at investere og dette kan være en medvirkende årsag til at mange ikke får det gjort. Tobi yder specialiseret rådgivning, så synes du investering er kedeligt eller svært at forstå, så kan Tobi måske hjælpe dig med at komme i gang – husk dog at gevinsten kan være større ved at gøre det selv.

Vær grundigt forberedt